fbpx

...pomirili su se Džordž Buš i Boris Jeljcin, podelila se Čehoslovačka (i još neke zemlje), poslata je prva SMS poruka, a sportisti godine bili su Slobodan Branković (atletika) i Jasna Šekarić (streljaštvo).

Brankovićevo najveće sportsko dostignuće je bila zlatna medalja na Evropskom prvenstvu u dvorani u Đenovi 1992. godine. Kao i to što je postao šampion Evrope u ekipnoj kategoriji sa AK “Crvena Zvezda” 1989.godine. Zauzeo je četvrto mesto na Prvenstvu Sveta u dvorani na 400m 1989.godine u Budimpešti. Bio je član najbrže bele štafete (4x400m) koja je osvojila četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u Tokiju 1991.godine. I danas je aktuelni rekorder u šest disciplina: na otvorenom; 100m, 400m, 4x400m; u dvorani; 200m, 400m, 4x200m.

Na Olimpijskim igrama osvojila je pet medalja, jedno zlato, tri srebra i jednu bronzu. Jedini je strelac, koji je na svakom nastupu na Olimpijskim igrama uspeo da se plasira u finale. Dva puta olimpijsko zlato joj je zamalo izmaklo. U Barseloni je izgubila zlatnu olimpijsku medalju uprkos činjenici da je imala identičan rezultat kao pobednica, Marina Logvinenko. Situacija se ponovila i u Atini 12 godina kasniej, kada je Jasna posle osnovnog dela i kvalifikacija imala isti rezultat kao i šampionka Olena Kostevič (Ukrajina). Ukrajinka je bila bolja od Šekarićke u „raspucavanju“. U Pekingu je nosila srpsku zastavu na ceremoniji otvaranja, a u takmičenju osvojila šesto mesto. Iako nije menjala državljanstvo, učestvovala je pod četiri različite zastave, na njenih šest Olimpijskih igara.

Fotografija (MN Press) je nastala na dodeli nagrada za najbolje sportiste 1992. godine.

Štampa