fbpx

Završnica vaterpolo Svetske lige u Beogradu otpočela je 18. juna a Srbija je završni turnir otpočela sa dve pobede. Protiv Australije, uz prekide zbog nevremena i protiv Hrvatske u veoma neizvesnom duelu. Najbolji igrač na oba meča, bio je Andrija Prlainović

Jedan od najiskusnijih vaterpolo reprezentativaca govorio je nedavno za Sports magazin o svom 14-godišnjem stažu u reprezentaciji. On je u velikom intervjuu govorio o Svetskoj ligi kao o prilici da se izbori olimpijska norma, ali i kao o prilici da osvoji 30. odličje sa kapicom reprezentacije.

Period od 14 godina veoma je dug, a za to vreme čovek može u potpunosti da se promeni. Kako se razvija kao ličnost, menjaju se i njegovi pogledi na svet i stavovi o ličnom okruženju, pa je tako bilo i u slučaju Andrije Prlainovića, ali je za sve to vreme, igranje za reprezentaciju bila konstantna želja i nasušna potreba.

"Bivalo je raznih razmišljanja, analiza, pa i kriza. Prosto, to je sastavni deo preispitivanja sportista, pogotovo onih vrhunskih. Dođe čoveku ponekad da uspori, predahne, preskoči nešto, ali u mom slučaju to nikada nije bilo tako ozbiljno da bi me nateralo da napravim pauzu. Valjda zbog toga što nemam običaj da pravim dugoročne planove, radije razmišljam godinu za godinu, tako da od svake sledeće priželjkujem da bude makar jednako uspešna kao prethodna. Četrnaest godina je stvarno veliki staž, a opet mi je brzo prošao. Vreme provedeno u reprezentaciji je najlepše u karijeri svakog sportiste", ističe Prlainović.

Međutim, ako je za neku reprezentaciju posebno zadovoljstvo igrati, onda je to vaterpolo reprezentacija Srbije, jedna od najtrofejnijih ekipa u istoriji našeg sporta.

Prlainović naglašava da su svi ti rezultati plod teškog rada i specifičnog vaspitanja u mlađim kategorijama.

"Stvarno nas vaspitavaju kao šampione, što ima mnogo veze s kasnijim tokom karijere. Govorim u ime moje generacije iz reprezentacije. Vrlo rano nam je usađen taj izraziti pobednički duh, želja da budemo najbolji, da se nikada ne zadovoljavamo postignutim. Ne samo u teoriji. Uvek smo imali sjajne uzore u starijim, a trofejnim saigračima, kao što neki novi momci sada mogu da se ugledaju na nas. Za to je zaslužna naša čuvena vaterpolo škola. Nisu slučajno Srbija, Hrvatska i Crna Gora uvek u prvih šest na velikim takmičenjima. Sve te selekcije proistekle su iz nje", objašnajva nosilac kapice sa brojem 11, kapice koja je svima donela toliko radosti.

Čitavu priču sa Andrijom Prlainovićem pročitajte u novom broju Sports magazina koji je na kioscima od 1. juna.

Foto: Star sport

Štampa