fbpx

Upoznajte novi GR Yaris, rasni sportski automobil, nastao iz Toyotinog šampionskog iskustva u Svetskom reli šampionatu. Iskovan od uspeha, u žaru takmičenja, atraktivni novitet donosi auto-sport tehnologiju i dizajn direktno u svet drumskih automobila. Veran TOYOTA GAZOO Racing etosu, u cilju proizvodnje automobila koji su izuzetno korisni i zabavni za vožnju, GR Yaris pomera granice u klasi. 

Pozicioniran na vrhu najnovije game Yarisa, GR Yaris je jedinstven model koji sadrži najbolje od dizajna i inženjerskih veština TOYOTA GAZOO Racing i Tommi Mäkinen Racing, Toyotinog partnera u WRC. Pored ponude zvaničnog homologacijskog modela za razvoj sledećeg Yaris WRC automobila, takođe poseduje sve osobine potrebne vlasnicima koji žele da se uspešno takmiče u lokalnim reli šampionatima. Planiran za tržište u drugoj polovini 2020, slediće GR Supru kao Toyotin drugi globalni GR model.

2020 yaris gr 004

Svaki aspekt ovog automobila ima fokus na performanse: potpuno nova platforma i motor, novi sistem oslanjanja, laka konstrukcija, aerodinamičan dizajn i novi GR-FOUR sistem stalnog pogona na sva četiri točka. Velike snage i male težine, poseduje sve karakteristike potrebne za uspeh na takmičenjima i uzbudljive performanse kao najnoviji proizvod za vožnju po putevima. Spuštena linija krova unapredila je sposobnost ovog automobila da se probija kroz vazduh, dok su pozicioniranje novog 1.6 turbo motora unazad, prema sredini automobila, i smeštanje akumulatora u područje prtljažnika doprineli boljem balansu šasije u cilju poboljšanog upravljanja, stabilnosti i reakcije vozila. Karoserija s troja vrata napravljena je od lakih materijala, uključujući i polimer od karbonskih vlakana i aluminijum, za impresivan odnos snage i mase, dok nova platforma donosi širi zadnji deo i novi sistem zadnjeg oslanjanja s dvostrukom viljuškom. Tim je takođe ugradio ojačanja ispod bočnih nosača, da maksimalno iskoristi potencijal performansi sistema oslanjanja. 

2020 yaris gr 002

Iako se novi GR Yaris nalazi na vrhu najnovije palete Yarisa, poseduje jedinstven dizajn, uz karoseriju s troja vrata i krov spušten 91 mm, tako da kreira siluetu kupea. Vrata bez okvira takođe doprinose izgledu kupea. Spreda, dizajn rešetaka i spojler izražavaju autentičan GR status automobila, dok nazad, veliki razmak između točkova i mišićavi blatobrani omogućavaju instalaciju 18-inčnih alu naplataka. Želja da se kreira sportski ambijent vidljiva je i u enterijeru. Motor GR Yarisa je potpuno nova trocilindrična jedinica s turbo punjenjem, koja je ojačana auto-sport tehnologijama da bi se maksimalizovale performanse, uključujući „multi-oil jet“ hlađenje klipa, izduvne ventile velikog prečnika i dodatno mašinski obrađen usisni otvor. Iz zapremine od 1618 cm3 proizvodi maksimalnih 261 DIN KS/192 kW i 360 Nm obrtnog momenta. Kompaktan i lak, DOHC 12-ventilski turbo motor uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem, projektovanim za velike obrtne momente. Performanse GR Yarisa ojačane su novim GR-FOUR sistemom pogona na sva četiri točka, razvijenim da optimizuje snagu u vožnji na svakom točku, istovremeno jednostavnim i laganim.

2020 yaris gr 003

Foto: Toyota 

Sports magazin 

 

Štampa