fbpx

Malo je sportova koji su toliko trpeli zbog političkih odluka kao boks. Setite se samo primera Muhameda Alija. Mnogo godina kasnije, na meti su Endi Ruiz i Entoni Džošua.

Pobeda Endija Ruiza nad Entonijem Džošuom, u borbi za svetskog šampiona u teškoj kategoriji, bila je veliko iznenađenje. Zbog toga nikoga nije iznenadilo relativno brzo zakazivanje revanša. Ipak, mesto na kojem će britanski bokser pokušati da povrati pojas, vrlo je kontroverzno.

Revanš je zakaz u Saudijskoj Arabiji što je razbesnelo zapadne medije i političare iz tog dela sveta, prenosi Nedeljnik.

Kao i teniseri u slučaju igranja egzibicionog meča u toj zemlji i bokseri su dobili lekciju o tome šta se sve događa u Saudijskoj Arabiji, kako se krše ljudska prava, a posebna pažnja, ponovo je posvećena slučaju političkog ubistva Džamala Kašogija.

“Ako Entoni Džošua zaista bude radio svoj meč protiv Ruiza u Saudijskoj Arabiji, time će direktno pomoći tamošnjim vlastima da sportom peru ljagu sa svog imena, nastalu kao posledica katastrofalnog kršenja ljudskih prava”, tvrde iz Amnesti Internešnala.

Meč je zakazan za 7. decembar u Rijadu, a da li će biti održan, zavisi i od intenziteta pritiska javnosti na boksere. Teniseri su, podsetimo, popustili i otkazali meč u Rijadu.

Foto: Printskrin YouTube

Sports magazin

Štampa